Olaszországi útinapló: Polpenazze del Garda

Polpenazze (teljes nevén Polpenazze del Garda) egy kis... falu, de nem úgy kell elképzelni, mint Magyarországon, ahol elmész egy faluba és a népesség 90% 60 éven felüli és csupa öreg házak övezik az egyetlen utcáját a falunak.
Lombardia régióban található, a Garda-tó mellett, 2612-es a lélekszáma. A falu persze régi, ez érződik rajta, viszont a házak fantasztikusan néznek ki, a központ is teljesen felújított. Sok üzlet nincs, csak egy hentes, egy pékség, egy ingatlanközvetítő, egy zöldséges, és két sima üzlet, ahol a legalapabb dolgokat lehet beszerezni. Ezeken kívül van több étterem is, pizzázók.
A központban található ez a hatalmas templom, a Chiesa della Natività della Madonna. (alsó kép)
A központban van az üzletek és templom mellett az önkormányzat 4 emeletes épülete és a posta is.
A postáról annyit tudni kell, hogy hétfőtől-szombatig nyitva vannak. Viszont eddig úgy volt, hogy hétfőtől péntekig csak fél1-ig volt nyitva, most ezt meghosszabbították, így háromnegyed 2-ig van nyitva. Ez mondjuk számomra nagy boldogság, mert mindig rohantam a postára, így viszont elindulhatok kényelmesen ebéd után is.
Amit Olaszországban most már sikerült megszoknom, de amit nem tartok egy jó dolognak, az a furcsa nyitvatartás. Egy csomó üzlet például hétfőn nincs nyitva egyáltalán és emellett még ott van a szieszta is, ami ugyebár azt jelenti, hogy délben vagy 1kor bezárnak és 3-4 óra után nyitnak ki. Nyáron ez még érthető dolog, de ilyenkor már nincs kánikula, így szerintem semmi szükség rá. Számomra pont ez a sziesztaidőszak lenne a legmegfelelőbb, hogy a faluba felsétálva elintézzem a dolgaimat, de hát így ez mindig hétvégére hárul...
Itt északon már jobb a tömegközlekedés. Vannak buszok, de innen csak ritkán indulnak. Jártam már úgy is, hogy egyáltalán nem jött a busz... Ezért ha buszozok, akkor lesétálok a szomszéd nagyobb faluba és onnan szállok fel, mert ott a megálló mellett el kell haladnia a busznak. Viszont ha le akarsz valahol szállni, akkor oda kell menned előre a sofőrhöz és rá kell szólni, hogy álljon meg, mert különben nem áll meg a buszmegállókban... Nem elég, ha megnyomod a jelzőgombot. Mintha csak dísznek lenne az ott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése