Horgolás: fülvédő a téli hidegre (leírással)

Mielőtt azt hinné bárki, hogy abbahagytam a horgolást... :) Nem így van, csak sok projekt fut egyszerre és csak kapkodom a fejem. Ezért kicsit hanyagoltam a blogot is.

Nagyon szeretem a fülvédőket, mert nekem nagyon kényes fülem van, a széltől piszkosul megtud fájdulni, ezért amint elérkezik a kicsit hűvösebb, hidegebb időjárás, valamit teszek a fejemre, mert muszáj. És a fülvédő egy nagyon praktikus darab. Nem csak védi a fület a hideg elől, de nincs az, mint a sapkánál, hogy az ember csak akkor hordhatja, ha ki van engedve a haja.

Nincs még vége! A teljes bejegyzéshez olvass tovább!








Sötétlila színű fonallal készítettem és 4,5-es horgolótűvel.

Elkészítés: Hurkot készítesz a tűre, majd annyi szemet veszel fel, amekkora a fejed átmérője. A második sorban egyráhajtásos pálcákat kell majd csinálni végig. De a sort nem az első szemnél kezdjük, hanem az első egyráhajtásos pálca (double crochet) a harmadik szemből fog kiindulni. A harmadik sor megkezdése előtt vegyünk fel 2 sima szemet. Ezután 2 egyszerre befejezett egyráhajtásos pálcával kell végig dolgozni a sort.

Az első képen az egyráhajtásos pálca van, mikor csak egy szál alatt dugod át a pálcádat, a második képen pedig a 2 egyszerre befejezett egyráhajtásos pálca látható, mikor a tű a szem két szála alatt megy át, tehát a pálcádon 4 szálnak kell lennie.

Tehát a harmadik sortól az utolsó sorig a 2 egyszerre befejezett egyráhajtásos pálcát kell használni. A sorok száma tetszőleges, annyit csinálsz, amennyi elfedi a füledet.

Ha kész vagy, akkor kösd el a szálat, és úgy vágd le, hogy egy hosszabb darab maradjon. Fűzd fel ezt a fonalvéget egy tűre és varrd össze a fülvédő két végét. Nem kell szépnek lennie, mivel úgyis takarásban lesz.
Viszont úgy kell ezt a varrást megejteni, hogy kicsit összecsippented az anyagot, átszúrod rajta a tűt és utána is úgy húzod meg a fonalat, hogy az anyag ilyen össze gyűrött vagy össze húzott legyen, nem tudom pontosan hogy magyarázzam, a képen remélhetőleg jól látszik mire gondolok.
 


Ezután jön a "csomó". Vegyél fel a tűdre kb. 10-13  szemet, annyit, hogy  olyan széles legyen, hogy eltakarja az előbb összevarrt-összehúzott részt. A második sortól kezdve pedig szinte ugyanúgy kell horgolni ezt a "csomót", mint a fülvédőt magát. A második sor kezdetén megint ki kell hagyni az első két szemet és az első egyráhajtásos pálcát a harmadik szemből kell kezdeni. Ha új sort kezdesz, akkor vegyél fel először 2 sima szemet, majd egyráhajtásos pálcákkal kell végigvinni. Ennél nem kell a 2 egyszerre befejezett egyráhajtásos pálcával bajlódni, végig csináld sima egyráhajtásos pálcával a sorokat.
Annyi sort vegyél fel, hogy átérje a fülvédőt. Ha kész vagy, akkor tekerd körbe az anyagot ezzel a csomóval és a két végét varrd össze. Ha ez is kész, akkor fogd meg az egész fülvédőt, fordítsd ki és kész is vagy!

Egyszerű, szuper praktikus és jól is néz ki. :)

Remélem elég érthető volt ez a kis leírás... Ha nem, akkor bocsi! ^^"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése