Filmmánia: Secretly Greatly (2013, Dél-Korea)

A legjobb barátnőm révén szereztem tudomást erről a filmről. Érdekesnek, szórakoztatónak ígérkezett az alapján, amit hallottam róla, úgyhogy nagy lelkesedéssel vetettem bele magam a megnézésébe.
A nap nagy tegnapra esett.

A történet (vigyázat, spoileres): A film Dél-Koreában játszódik, de a legtöbb szerepe Észak-Koreának van benne. Ugye a két ország között rég óta rossz a helyzet. Az északiak ezért elhatározzák, hogy kémeket küldenek Dél-Koreába. Beépítik őket, hogy figyeljék ki a délieket. Nos, a képen látható három jómadár is északi kém. A középső srác a főszereplő, Won Ryu Wan, akit 2 éve küldtek délre kémkedni, és úgy kellett beépülnie, hogy a falu bolondjának álcáját kellett felvennie. Eltelik 2 év és nem kap semmilyen megbízást, kezdi azt hinni, hogy a párt megfeledkezett róla vagy ilyesmi...
És akkor jelenik meg a bal oldalon látható srác, Lee Hae Rang, akinek a zenei szakmába kellett beépülnie, parancs szerint részt kellett vennie egy meghallgatáson, ahol rock előadókat kerestek. Persze nem tudott egyáltalán gitározni... Ryu Wan és Hae Rang ismerték egymást gyerekkoruk óta, vetélytársak voltak. A harmadik jómadár a jobb szélén a képnek Lee Hae Jin, aki csak egy kölyök. Ryu Wan-t gyerekkora óta csodálja és igazából mindent megtenne érte. Az ő kettejük kapcsolata nagyon édes. :) Nos, a történet idáig voltak szórakoztató... Ugyanis a déliek tudomást szereznek erről a csapatról, ezekről a szuperkatonákról (több ezer katona közül választották ki őket, és nagyon durva kiképzésen este át). Meg mellette az északiak is el kezdenek töprengeni... Sok-sok éve már, hogy délre küldték a katonáikat, mi van, ha ők már átálltak a déliek oldalára... Ezért elhatározzák, hogy likvidálják az összes szuperkatonát. Kiadnak egy parancsot nekik, hogy öljék meg magukat. Ezt mindenki meg is teszi, kivéve ezek hárman. Bár Hae Jin próbálja a többieket rávenni, hogy teljesítsék a parancsot, Ryu Wan előbb találkozni akar a kiképzőjével, mert aggódik a édesanyja miatt. Mivel az északiak tudják, hogy ezek hárman még élnek (egy nyomkövető van a testükben, ami a test hőjét is mutatja), ezért személyesen jönnek el értük, hogy megöljék őket. A déliek közt viszont egy parancsnok elhatározza, hogy megmenti ezt a hármat. El akarja kapni őket, kiszedni belőlük a nyomkövetőt és megmenteni az életüket.

A film eleje nagyon jó. Ryu Wan a falu bolondjának tetteti magát, amit mondjuk nagyon gyűlöl, mert mindenki csak bántja. Kövekkel dobálják, ócsárolják. A filmben nagyon jól megcsinálták, hogy a jelenetek során halljuk Ryu Wan valódi gondolatait. Aztán megjelenik Hae Rang és nem érti, hogy ő neki miért nem adnak végre valami parancsot. Aztán nem sokra rá Hae Jin is megjelenik, akit őszintén nem is nagyon értem miért küldtek délre... Ők hárman jól elszórakoznak. Csak aztán jön a parancs, hogy öljék meg magukat. Ryu Wan-nak nagyon fontos az édesanyja. Azért követett minden parancsot olyan vakon, mert abban a hitben élt, hogy a párt gondoskodik az anyjáról. Ezért a parancs kiadása után nem ölte meg magát. Mindenképp meg kellett tudnia, hogy az anyja jól van e, jól lesz e. De aztán megtudja, hogy az összes szuperkatona családját elfogták és igazából ki is végezték, miután ők félre mentek... Hm. A film vége nagyon fura. Nem nagyon értem, hogy Ryu Wan mit akar. Azt mondja, hogy haza akar menni, de ezt most úgy akarja megoldani, hogy fogja magát és felszáll egy repülőre, vagy halálában fog hazatérni...? Ezt nem igazán értettem. Aztán a legvégén meg már ezek közül egyik sem, hanem abba az életbe akart visszatérni, amiben ő volt a falu bolondja. Amilyen szórakoztató volt a film eleje, annyira szívszorító lett a vége. Ezután a film után szem nem maradhat szárazon.

Bár nem lett éppenséggel happy end a vége (bár valamilyen módon annak mondhatjuk, hiszen végre egyiküknek sem kellett sem észak, sem dél miatt aggódni, végre szabadok lettek), én mégis ajánlanám megnézni a Korea rajongóknak.
Kim Su Hyeon, aki Ryu Won-t alakítja, egy nagyon tehetséges színész és irtó jóképű (ha nem épp a falu bolondja... hihi)! :)

Eredeti cím: 은밀하게 위대하게 (Eunmilhage widaehage)
Megjelent: 2013. június 5.
Műfaj: akció, vígjáték, dráma, misztikus
Hossz: 124 perc

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése